Tutorial - Pasang ShoutBox kat Blog



Hai semua ! dah bape jam x buat tutorial ken ? hehe.. skarng ni saye nak buat tutorial pasal SHOUTBOX pulak . ade orang yang mintak . tengok ni :-




okey , kalau nadiah yang mintak , saye akn ajar ! hehe ..

Jom Kite MULEKAN .. :-

mule2 korang kene pergi dulu ke LINK ni >>  http://cbox.ws/



 lepastu, Dekat bahagian atas tu ken ade tulis SIGN UP , korang TEKAN SITU !

 korang mesti isi borang tu , contoh nye macam ni :-

*tekan gambar supaya boleh lihat dengan lebih jelas*


nampak ken ? okey , bile dah isi borang tu semua ! korang tekan lah CREATE MY CBOX !

lepas tu , korang masukkan lah PASSWORD korang .

dah ? okey , Di bahagian ACCOUNT DETAILS , isikan skali lagi password korang dan tekan APPLY !

Untuk Cari CODE CBOX korang tu pulak , korang kene pergi ke PUBLISH . kalau tak jumpe , tgk gambar kt bawah ni . 


yeah , tekan SITU dan COPY kesemua CODE cbox awak .
lepastu , pergi bkk BLOG , dekat DESIGN , ADD A GADGET , HTML/JAVASCRIPT .
PASTE kan CODE CBOX tu kat ruangan html tu ek . 



Kalau nk warne kan CBOX korang tuh . Boleh gak , biasenye kaler BIRU je ken ? kalau nk tukarkan kepada KALER yg korang suke , pergi ke LOOK & FEEL lepastu tekan COLOURS & FONTS . pilih lh kaler yg korang suke . :)
Jangan lupe COPY blek CODE CBOX korang tu dn paste kn kt ruangan HTML .
dah siap ? jemput2 lah komen ~


Thank You sebab baca entry ni . Jangan lupa like dan komen .

6 comments:

tyka said...

salam..
thanks zaty..
dah bole buad..lme nk buat .tp x reti2..:D
tima kaseh ats tuto yg dbrkn..

http://tyka-fortitude.blogspot.com:)

ardini asri said...

zaty , kalau shoutbox kita tu kita nak ltk gambar/tulisan macam shoutbox zaty tu mcm mna plk??