Cara Buat HEADER TRANSPARENT menggunakan PHOTOSCAPE & GIMP



asalamualaikum semua :)
skarang , saye nk buat tutorial pasal header blog ..
kepada org2 yg baru buat blog dn perlukan header , try lah buat header sendiri :)

 ramai jugak yg tak tau .. dan skarang , saye nk bagi tau :)
saye kene lah bagi ilmu sikit sbb esok dah nak periksa , haha -.-

okey , now .. korang kena download PHOTOSCAPE & GIMP dulu ..

Kalau nak download Photoscape tu , Boley g kat LINK ni ;
http://iza-zaty.blogspot.com/2012/03/cara-download-photoscape.html 
* ingat , korang WAJIB download dulu sbelom buat header tu! *


Link download GIMP :- http://www.gimp.org/downloads/
*tekan perkatan DOWNLOAD GIMP 28.0* 

hurm , pastu , korang tunggu jelah sampai abes download ..


skarang cara2 nak BUAT HEADER TRANSPARENT .. :)


mule2 , korang kene bukak PHOTOSCAPE dulu ,

First , korang kene tekan MENU dan tekan NEW PHOTO . contoh nye macam niy :-



okey , lepastu , akan kluar background putih ken ? bgus2 ..
korang kene amek doodle yang CUN CUN ! hehe :)
kalau nk dapatkan doodle yg cantik dan cun , pergi kat sini :- http://www.fizgraphic.com/p/idea-think-and-design.html

amek la doodle yg mane2 pon , x kesa .. jgn lupe SAVE tau !

lepas dah save tu .. korang pergi balek kat photoscape tu ,
dan ikut step2 kat bawah ni :

step 1 , tekan OBJECT . dan step 2 tekan gambar yg ade bukit tu :)
bile dh tekan yg step ke 2 tu, tekan PHOTO . dan pilih doodle yang korang save tadi ! 
 

korang adjust2 la , kecikkan saiz ke , or pape jela ! pastu , korang letak lah pape yg boleh mencantikkan header korang tu :) 

nak tekan kat mane ? okeyh, tengok step kat GAMBAR kt bawah ni.

korang pandai2 lar buat sendiri k :) Zaty dh ajar kat mane nk edit .

buat header ... dan , siapkan!

nak tengok tak zaty buat header mase zaty buat entry ni tadi? nk tengok?
okeyh, tgk ni :-

simple jer sbb nk bagi contoh kt korang ;) ni baru edit kt photoscape .
mase korang dh PRO nanti, editla kt photoshop pulak yee !

 lepas dah siap ni , tekan la SAVE kat bawah belah kanan tu :)
macam kt dalam gambar ni :-


ni dah selesai , tapi ni baru kat photoscape ! kat gimp nk buat ape ken ? hehe , belom siap sebenarnye .. header ni tak di TRANSPARENT kan lagi ! jadi , kalau nk transparent kan , edit la dekat GIMP !
jom ikot ~~

first , bukak GIMP .



*permukaan kulit gimp* haha


okey , tekan FILE kat atas tu ,  pastu tekan OPEN ,, korang pilih lah header yg korang da siapkan kat PHOTOSCAPE tadi ..
contohnye , mcm niy :-


okey , korang kene RIGHT CLICK kat mouse korang tu , pastu tekan LAYER dan tekan TRANSPARENCY , kemudian , tekan ADD ALPHA CHANNEL .. hehe , 
senang cite, tgk gambar kat bawah ni dan ikut step2 nye :
**tekan gambar supaya boleh nmpk dgn lebih jelas**

tekan , tekan , dan tekan situ!

pastu , ikut step dalam gambar ni :-



tekan kat mane yg saye tunjuk pakai anak panah tu ..okey , pastu .. tekan kat header tu .. pastu , tekan perkataan EDIT , ade kat atas tu .
CONTOH :
 pastu tekan CLEAR .. background sudah ilang ken ? hah , belom selesai lagi ,


last skali , tekan perkataan FILE , ade kat atas tu .. pastu tekan SAVE AS ...
CONTOH :-


STEP akhir skali  ni, SANGAT PENTING
so, perhatikan betol-betol gambar kat bawah ni :-


time dh nak save tu ken . Ade yg akhir skali tulis JPG . korang kene tukarkan kepada PNG . sebab , kalau tak tukarkan, ape yg korang edit kt GIMP tu, semua tak jadi! so, tukarkan lah k :)
ingat tau .. kalau korang x tukarkan , ia x akan MENJADI !

pastu , tekan lah SAVE ! dan siap !

kalau dh siap , akan jadi macam ni :-





Ngee , camane? background dh hilang ken ? nampak KEMAS ken ?
cube korang bandingkan dgn header yg TAK TRANSPARENT dgn yg dh TRANSPARENT .
yg transparent nmpk lebih kemas dn nmpk lebih cantek  
 


ha , yang tak tau cara nk pasang header kt blog niy , boleh g kat LINK ni :-
http://iza-zaty.blogspot.com/2012/03/cara-masukkan-header-untuk-new-bloggers.html


Okeyh , Zaty harap, ape yang zaty ajar ni korang boleh faham dan menjadi !
tutorial ini zaty yg buat sendiri, zaty tak COPY & PASTE entry orang pon -_-

Thank You sebab baca entry ni . Jangan lupa like dan komen .

10 comments:

Ayeen Azmi said...

Saya cuma ada photoscape je..x ade gimp =(

hana humaira said...

Dah download gimp. tp lambat (not responding)

Iza Zaty said...

@hana humaira erm, yeke. sye download ok je.

Fatin Ellys said...

Zaty, awak bagi link Gimp

Nur Adilla Shahirah said...

Macam mana nak boh font dekat photoscape?

Nur Adilla Shahirah said...

Akak, tak boleh nak boh PNG la. dah try but tak boleh jugak. :'(

♫ S I T I Z U L A I K H A B T J U S O F F♫ said...

tak boleh lah dik.. akak punya xde add aplha channl..camne erk?

syuhada syahira said...

nak save tpy xDe kuar JPG p0n , nak wat cmne ?