Tip - Cara Meringankan Blog & Jangan bagi reader's korang lari !!!




kali ni zaty nak bagi TIP sikit . kehkehkeh :) haa , TIP yg no 1 zaty ade copy sikit dari blog kak Lyssa .
BACA TAU !!





First sekali . Kat blog korang , tak boleh letak  e.g : Jam (clock) , Hit Counter , Gambar Comel ( Welcome To My Blog ) , Animation Widget , bagi ikan saye makan ,  dan lain-lain . hehe . kalau kat blog korang ade bende bende tu semua , SILA lah padam ye :) Bukannya padam untuk suka suka . Tapi , padam supaya nak ramaikan reader's yang datang kat blog korang . Kalau ade bende bende alah tu semua , mesti lah Lambat . kene loading lah , pastu reader's tu terus belahh -.- hahah . Baik PADAM ! 

Kedua , Keliling post tu jangan ade bende yang ngarut ngarut . Ade doodle lah , ade gambar kawan lah , Ade gambar korang lah , Ade kalendar lah dan macam macam lagi . Kalau reader's tu datang , mesti lah die tekan pangkah kat atas belah kanan tu , sebab Blog korang Menyemak sangat ! 

Ketiga , Jangan pasang yang macam ade LOVE LOVE turun kat blog korang tu . die turun macam HUJAN .. haa , jangan pasang yang tu ! Zaty tengok pon rase blog tu sangat menyemak ! Yela , masa kita tengah bace entry orang tu , tibe tibe ade bende alah tu turun ! camane nak bace ! dah la banyak -,- hahaha . 

Keempat , pasang lah background yang kemas & cantik sikit . Ni , ade yang background berREBEN REBEN ! bagi zaty , background tu tak lawa lah . Pastu , jangan amek background yang kaler gelap . Amek lah kaler pink ke , purple ke , hijau ke , or papejela . Janji kaler tu tak TERANG SANGAT ! dan , jangan lah pi letak kaler hitam atau coklat . okey ? :)

Kelima , jangan letak ICON gambar kat chatroom besar sangat !! Adoi , ni lagi lah zaty rimas ni ! hehe . Tau lah korang letak icon besar2 tu untuk reader's korang nampak ken ? Tapi tak payah letak besar2 sangat . Letak icon yg sederhana sudahlah . Pastu , letak cbox/fbox or tempat chat papejela en , letak jela SATU ! buat ape nak letak sampai 2 , 3 , 4 .. haha .. kalau korang letak sampai 4 tu , blog korang mestilah BERAT ! letak satu jer . tempat chat takkan hilang punye -.- 

Keenam , Jangan letak VIDEO YOUTUBE sebagai lagu korang kat blog ! kalau letak kat post tu boleh tahan la . ni letak kat tempat ADD A GADGET . kalau letak video tu , komfem komfen blog korang berat punye ! dah la video tu besar . Pastu video tu ade yg sampai 5 minit lah , 7 minit lah .. faham ek ? so , sape yg buat macam tu , cepat cepat lah PADAM !


Itu jelah serba sedikit tentang cara meringankan Blog & jangan bagi reader's korang LARI !!! kihkihkih ,,
kalau korang tak tau berat blog korang tu bape . sila ke -->SINI<-- untuk CHECK !!
kat tempat kosong tu , isi URL BLOG KORANG dan tekan CHECK ! kalau keputusan nye lebih dari 100 . maknenye blog korang berat !! kalau blog korang berat , cepat cepat lah g padam bende bende yg membuatkan blog korang tu berat !!

okey . byebye ! 



Thank You sebab baca entry ni . Jangan lupa like dan komen .

3 comments:

Adibah Amalina said...

Haha betul tu.. Simple tapi menarik sudah~

buva_kurnia said...

kakak, follow blog aq ea...

http://dumai-hnc.blogspot.com