Tutorial - Buat link pada ayat di post (For Newbie)


Assalamualaikum..
tutorial ni khas kepada para blogger yg masih baru dalam dunia blog.

contoh ; ( KLIK SINI )
dia akan pergi ke satu web ken?
okeyhh, jom startt ;)

1. Buat Entry korang

2. Highlight kan AYAT yg korang nak buat kan sebagai link tu.
contoh ; 



3. lepas dah HIGHLIGHT kan ayat korang tu,, klik pada perkataan LINK
kalau x jumpa, tgk gambar kt bawah ni ; 





4. Lepastu, korang ikut je dlm gambar kt bawah ni ; 



5. letakkan LINK dalam kotak merah tu..
kalau klik ayat tu dia akn pergi ke website yg korang letak link tu.

6. tekan OK yg ade dlm kotak merah .

7. Publish Post dan lihat hasilnyaa :)


# Sila komen kalau dah try yee .. :)
okeyh byee. A'salam .
kalau nk request tuto, bgi tau di cbox.


Thank You sebab baca entry ni . Jangan lupa like dan komen .

2 comments:

Didi Aisa said...

jadi lahhh! thanks Zaty!!

Nurain Natasha said...

Menjadi La !! Thank Owner's blog yang comel !