Tutorial - Buat Tulisan Bercorak / Bergambar Di Photoshop


Salam semua ..
hurm, cepat je masa berlalu. ramadhan dh dekat :)
zaty nk ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
kepada blogger2 sekalian ..

sekarang ni zaty nak ajar korang cara buat tulisan BERCORAK atau BERGAMBAR di photoshop. contoh mcm ni :




haa , mcm tu la :) cantek ken? haa, jom kita buat .
btw, yang dh try tu KOMEN lah ye :D *sebab zaty yg aja. wakaka


1. Bukak mana2 photoshop yg ade.
tekan FILE > NEW 

 

2. Tulis ayat yg korang nak .


3. Upload gambar yg cantik untuk membuat corak
pada ayat .mcm yg zaty bagi contoh tu.


4. Lepas dah upload gambar, tekan
EDIT dan tekan DEFINE PATTERN


5. rename pattern tu kalau nak. lepastu tekan OK.


6. close bahagian gambar tadi.
kembali kepada bahagian ayat yg korang buat tadi.

klik 2 kali di tempat LAYER.


7. klik di bahagian PATTERN OVERLAY dan
pilih gambar yg korang upload tadi.



8. bila dah siap, jadi mcm ni :

9. FILE > SAVE AS .
* save dengan menggunakan format PNG k.


Hurmm, dah siap pon :)))
harap tutorial ni berguna untuk korang .
selamat mencuba dan KOMEN lah .


Thank You sebab baca entry ni . Jangan lupa like dan komen .

11 comments:

miss Q said...

nak tulis nama camna?..

Iza Zaty said...

@miss Q tekan T kat bahagian tepi tu.

miss Q said...

xpndai nk buat la..hurmm..malas dah

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

THANKS ZATYY !!! NAK TRY AHH !!

Nur Adilla Shahirah said...

Heee. nice. tapi zaty tolong bagi link untuk download photoshop :D

aleeya natasha said...

Zaty dapat kat mana gambar makanan tu

Iza Zaty said...

Adilla & fareesha :

ni link download photoshop CS3 -

http://www.4shared.com/file/ZrYzLLDt/Adobe_Photoshop_CS3_Portable_w.html

Mrs. Sarah said...

Assalamualaikum, Zaty.
saya xtahu nk cari tulisan mcm zaty..boleh tak zaty tolong buatkan?