Tutorial - Buat Doodle Menggunakan Paint Tool Sai


Assalamualaikum.

Sekarang nk kongsi tutorial cara Buat Doodle.
bagi yg belum download SAI lagi, ( SILA KLIK SINI )

okeyh, semua ini zaty copy paste dari blog Kak Myra
harap tuto ni berguna untuk korang ^^
*KLIK PADA GAMBAR kalau nk tgk dgn lebih jelas



1 ) Klik kat File > New > Open....
2 ) Buat layer baru untuk Linework layer..



3 ) Double-click kat layer first tadi...namakan layer tu sebagai 'colour'..sebab layer tu akan digunakan untuk kaler je..



4 ) Klik pulak dekat icon no 4 tu...tukarkan mode normal kepada multiply...nak tukar awal2 pon boleh.nak tukar time nak kaler nanti pun boleh..



5 ) Pegi balik kat Linework layer tadi....dan klik pada icon curve...kat no 5 tu..



6 ) Adjust saiz curve tu mengikut kesesuaian korang....bagi aku lebih senang kalau nak adjust kat situ...aku cadangkan 4.7...
(tak kesah pun..ikut selesa korang..)


abaikan pertukaran kaler di bahagian palet tu...haha

korang just tarik je curve tu mengikut bentuk yang korang nak..curve ni senang je nak handle..sebab dia smooth..double-click kalau nak matikan point tu..dan...boleh sambung balik lukis.....



yang ni option je lah ye...kalau rasa bentuk yang korang sketch tadi agak tak kemas dan tak menepati yang korang nak...korang boleh klik kat icon 'edit'...lepas je korang klik kat edit tu..korang akan perasan kat sketch tadi ada point2 yang berwarna...korang boleh tarik balik point2 tu tadi..dan adjust balik...senang kan?lepas dah berpuas hati...klik je balik kat icon 'curve' tadi....dan habiskan sketch...



bila dah siap semuanya..camnilah jadinya....

7 ) Masih lagi di layer Linework...klik kat icon 'magic wand'..seperti yang tertera kat no.7 tu...



8 ) Pilih warna yang korang nak...



9 ) Halakan magic wand tadi ke area yang korang nak warnakan...jangan pelik pulak apesal kaler yang korang pilih tadi tetibe jadi kaler biru...memang dia camtu...satu lagi..pastikan line2 yang korang sketch tadi takde yang putus2..dan kena ingat..magic wand hanya berfungsi di layer Linework sahaja..

10 ) Lepas dah camtu..pegi balik kat layer 'colour' tadi...



11 ) Klik kat 'pencil'...tak kisah nak warna guna apa pun...guna 'brush' dan 'marker' pun boleh..asalkan boleh digunakan untuk kaler....bila korang klik je kat salah satu tools tu..warna biru tadi akan bertukar menjadi garisan putus2..

12 ) Setkan saiz ke tahap paling gaban..paling besar la kiranya..tak kesah nak buat ke tak..jimat masa sket nak kaler..



13 ) Bawak 'pencil' tadi ke area yang ade garisan putus2 tadi...korang bebas nak kaler kat situ..jangan risau..tak langgar memaner part pun...

14 ) Bila dah habis kalerkan..klik kat Selection > Clear....untuk hilangkan balik garisan putus2 tadi...



Bila dah camni...pegi balik ke layer Linework balik...ulang balik step 7-14 tadi...untuk warnakan bahagian lain....dan begitulah seterusnya....

lepas je dah habis kaler semua...klik kat File > Save as.....save macam biasa..dalam format jpeg atau png..jangan pulak file SAI...


dan akhirnya...nilah hasilnya....





Dah siap ! :) hee , harap2 lepas ni 
korang dah pandai buat doodle sendiri =D



Thank You sebab baca entry ni . Jangan lupa like dan komen .

4 comments:

Nur Adilla Shahirah said...

Thanks. nak try buat doodle la.

Nur Adilla Shahirah said...

Rambut tu nak buat macam mana? susah la.

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

PERGHHH !CANTIK GILAAA BABY TUU !!!:PP