Tutorial - Mini Player Di Sidebar




Assalamualaikum .
jomm, spe tak buh lagi lagu dalam blog,
ikut step2 yg zaty bgi ni k :D #jgn lupa komen..
sebelum tu. nk credit ; kak yaya . dia yg ajar zaty time
mula2 nk masukkan lagu tu ;)


  1. Pergi ke > SINI <

  2. Search lagu yg mana korang nk.
  kotak search, ade kt atas . 



  3. Contoh korang pilih lagu YUNA.
  klik pada video itu .


  4. bila dah klik video tu. cube korang scroll bawah sikit.
  ade code2 lagu tu ken ? haaa, COPY jee..
  mcm ni ::


  5. Copy semua code tu dan PASTE kan di notepad / 
  mana tempat conteng2 sebab nk asingkan code 
  yg nak di AMBIL sahaja.

  dah PASTE ken? cube korang cari code yg lebih kurang mcm ni :

http://media.irondj.net/mix/file/22877/Yuna_-_Dan_Sebenarnya.mp3

ade ken ? haa, kalau x dek.. cari je.. mesti ade. 
tapi x sama lah sgt sebab korang pilih lagu lain


  6. sila pergi ke -> SINI ! <- untuk code mini player pulak.

  7. IKUT STEP2 DALAM GAMBAR INI :
 

yg mp3 tu. PASTE kan je code yg zaty suruh korang copy tadi.
code yg pendek2 tu ok.

autoplay ken ade tulis . tukarkan kepada 1 !!

  8. kalau nk tukar warna mini player tu. 
  ikut step2 di bawah ini :



9. COPY SEMUA code tu ok.. x tau nk PASTE kan kt mana ?

Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/JavaScript.

Huhh, dah ? tekan SAVE ok.
penat buat tuto ni. hehehe..

#yg dah ikut step2 di atas tu KOMEN ok 

Thank You sebab baca entry ni . Jangan lupa like dan komen .

6 comments:

Ana Hanaa Daud said...

Yeahhh, dah lama cari tutorial ni dari Zaty. Thanks, ya :)

izan mama mia said...

tq zaty,..nnt mama nak cubalah..

AL AZRUL said...

dah lama kot x letak lgu kat blog,
sbb ada org ckap klu blogwalking byk blog n stiap blog ada lgu, mmg bercmpur lagu, bising la kan.. ;)

Kaq Yonk Sempoi said...

yeah.. da menjadi.. Thanx Zaty..

Nurul Athirah said...

Thanks Zati. Lamer gila kot cari totu nieh.

Ekin said...

dah menjadik thanx Zaty !